preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti

PREDAVANJE PROF. DR. IVICE PULJKA: "TAJNE SVEMIRA"

Autor: Mario Keča, 18. 12. 2020.

Ivica Puljak, hrvatski znanstvenik, najpoznatiji po sudjelovanju u istraživanju i otkrivanju Higgsovog bozona sa znanstvenicima u Švicarskoj u CERN-u, Europskom vijeću za nuklearna istraživanja, putem zoom-a je održao  dva predavanja za učenike Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu.

 

Za učenike od 1.do 4.razreda održao je vrlo zanimljivo predavanje „Tajne svemira“ nakon kojega su učenici postavljali pitanja na koja je  znanstvenik vrlo strpljivo odgovarao.

Kako je moguće da je svemir beskrajan?   Ako u vodi ne možemo hodati, a niti na mjesecu ne možemo hodati, možda je Mjesec pun vode?   Kako ste se vi dosjetili što ćete istraživati?   Zašto ste česticu nazvali Božanska čestica, koliko je ona velika i kakve je boje?  Zašto imena raketama i planetima dajete baš takva imena ?  Kako se stvorio magnet koji nas drži na Zemlji?   Zašto u svemiru nema kisika?  Kako je nastao Higgsov bozon?

Nakon predavanja napisali su ono što su zapamtili: Saznala sam da se zvijezde rađaju u rodilištu zvijezda, da  je veliki meteor pao na Zemlju i prašina dvije godine zamračila Sunce, nestali su dinosauri,,a ostali su samo mali dinosauri - današnje ptice.

Kada je prvi čovjek došao na Mjesec, rekao je. Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo!“
CMS za škole logo
Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb / Mlinarska 35, HR-10000 Zagreb / www.os-ksdjalskog-zg.skole.hr / skola@os-ksdjalskog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju