preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti

PREDAVANJE PROF. DR. IVICE PULJKA: "JESMO LI SAMI U SVEMIRU?"

Autor: Mario Keča, 18. 12. 2020.

Pročitajte neke osvrte naših učenika na predavanje koje je održao prof. dr. Ivica Puljak, na temu "Jesmo li sami u svemiru?" Ujedno se zahvaljujemo roditelju Trupčeviću koji nam je pomogao kontaktirati prof. dr. Puljka i organizirati ova predavanja! Hvala!

Prof. dr. Ivica Puljak je fizičar koji radi u CERN-u te je tamo pomogao u otkriću Higgsovog bozona. Također, on često organizira aktivnosti pomoću kojih popularizira i promovira znanost kod djece, poput predavanja maloj djeci.             

   Na predavanju prof. Ivica Puljak  govorio je o mogućim načinima kako je nastao život na Zemlji, o mogućnostima zašto nas izvanzemaljci nisu posjetili, te kako će ljudska rasa napredovati u budućnosti. Saznali smo i neke zanimljivosti, poput toga da na planetu Zemlji ima otprilike isti broj zrna pijeska koliko ima zvijezda u nama poznatom svemiru, zatim da sam ja i svi ljudi koji nose naočale kiborzi, i toga da smo pronašli super Zemlju! To je planet udaljen 110 svjetlosnih godina od Zemlje koji ima uvjete za život slične Zemlji. Samo predavanje trajalo je 45 minuta, a nakon predavanja imali smo 15 minuta da postavimo pitanja profesoru  Ivici Puljku.           

    Jako mi se sviđalo ovo predavanje, pogotovo zato što je prof. Ivica Puljak zabavan, a ipak uspije toliko puno toga reći u tako malo vremena. Također je jako lijepo odgovorio na sva pitanja koja su drugi učenici i ja postavili. Još jedan razlog zbog kojeg mi se sviđalo predavanje je to da me zanima tema predavanja, pa mi ni u jednom trenutku nije bilo dosadno!  Toma Radić, 6.a

 Jako mi se svidjelo predavanje profesora Ivice Puljaka, osobito način na koji je ono izvedeno. Većina predavanja bila je na primjerima iz stvarnog života, što nam je omogućilo da lakše razumijemo tematiku. Na primjer, znao sam da je svemir ogroman, ali usporedba galaksija sa zrncima pijeska na svim pješčanim plažama na svijetu me iznenadila.

Najviše mi se svidio dio predavanja u kojem profesor objašnjava deset mogućih odgovora na pitanje : „Gdje su svi (druge civilizacije)?“.

Neke od mogućnosti su:

  • druge su nas civilizacije posjetile u doba dinosaura i vidjele da nema inteligentnih civilizacija pa im Zemlja nije bila zanimljiva
  • njima je ugodno na njihovom planetu te ga ne žele napustiti
  • oni su oko nas, ali ih mi ne vidimo u njihovom obliku, već u ljudskom obliku

Zadnja mogućnost mi je bila najzanimljivija i otvorila mi je dodatna pitanja, kao na primjer: Što ako nam druge civilizacije šalju signale preko osjetila koje oni imaju razvijeno, a nama je nerazvijeno?

Nisam imao mogućnosti pitanje postaviti profesoru pa ću se morati sam „baciti“ na istraživanje istoga.

     

 

       

Stiglo je i puno pohvala  i zahvala oduševljenih roditelja uz želju da ih bude još više, ali i našeg predavača koji se veselio tolikom interesu djece za znanost. Obećao im je skori susret uživo u našoj školi, kad prođe  pandemija.

Zahvaljujemo gospodinu Borisu Trupčeviću na pomoći pri organizaciji predavanja.

                                                                                   Helga Mihaljević Jurić
CMS za škole logo
Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb / Mlinarska 35, HR-10000 Zagreb / www.os-ksdjalskog-zg.skole.hr / skola@os-ksdjalskog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju