preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Autor: Kristina Darmopil, 25. 2. 2021.

U srijedu, 24. veljače obilježili smo Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv međuvršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. 

2017. godine od strane hrvatskog Sabora proglašen je kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

Kako je ovaj dan obilježen u našoj školi, možete vidjeti u nastavku (pod više...)

U Osnovnoj se školi K. Š. Gjalskoga drugu godinu obilježava Dan ružičastih majica, a ove godine obilježili smo ga u cijeloj školi ponajprije putem nošenja ružičastih majica, drugih odjevnih detalja i bedževa.

 

Osim toga, na satu razrednika razrednici su se posvetili ovoj tematici te kroz radionice i gledanje filmova o međuvršnjačkom nasilju potaknuli rasprave i aktivnosti vezane za Dan ružičastih majica.

U razrednoj nastavi učenici su nosili ružičaste majice te sa svojim učiteljicama ponovili najvažnije o međuvršnjačkom nasilju i kako ga spriječiti kroz kreativne i različite radionice.

Knjižničarka je u izradila kratki podsjetnik o tome kako je nastao DAN RUŽIČASTIH MAJICA za učenike razredne nastave.

 

Valja naglasiti kako je ovaj dan važno prigodno obilježiti, no još je važnije svakodnevno raditi na prihvaćanju različitosti i osvještavanju odgovornosti prema sebi i drugima.


Slike su dostupne u pdf. dokumentu.


Priloženi dokumenti:
DRM_2021.pdf (1.86 MB)


CMS za škole logo
Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb / Mlinarska 35, HR-10000 Zagreb / www.os-ksdjalskog-zg.skole.hr / skola@os-ksdjalskog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju