preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb

 > KNJIŽNICA
Vijesti

Dan ružičastih majica u knjižnici

Autor: Kristina Darmopil, 27. 2. 2020.

U srijedu 26. veljače obilježili smo Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv međuvršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. 

2017. godine od strane hrvatskog Sabora proglašen je kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

Više o tome kako se knjižnica uključila u obilježavanje ovog dana, može se vidjeti u nastavku (pod više).

U Osnovnoj se školi K. Š. Gjalskoga drugu godinu obilježava Dan ružičastih majica, a ove godine obilježili smo ga u cijeloj školi ponajprije putem nošenja ružičastih majica, drugih odjevnih detalja i bedževa.

Knjižničarka je izradila bedževe i straničnike za učenike i nastavnike, a u suradnji s učiteljicom likovne kulture Ljubicom Čubrilović dogovoreno je da će 8. razredi napraviti dio straničnika koji su se također raspodijelili učenicima. 

U hodniku škole postavljeni su različiti materijali vezani uz obilježavanje borbe protiv međuvršnjačkog nasilja te odgovornosti svakoga od nas, a pod odmorima su se u hodniku projicirali kratki anti-bullying filmovi.

Knjižničarka je u prvim i četvrtim razredima održala radionicu s naslovom "Dječak koji je volio ružičastu boju". Na radionici se uz uvodni razgovor o iskustvima i stavovima učenika pročitala priča Nade Mihelčić, a onda smo pričali o tome kako možemo reagirati ukoliko vidimo ili doživimo nasilje od svojih vršnjaka. 

Radionica je završena s aktivnosti "We all fit together" čiji je cilj bio potaknuti učenike da pronađu nekoliko pozitivnih osobina kod svojih prijatelja iz razreda. Bilo je zanimljivo vidjeti učeničke reakcije kada su vidjeli svoje pozitivne osobine kojih prije možda nisu bili svjesni


Priloženi dokumenti:
dan_ruzicastih_majica.pdf (6.61 MB)


CMS za škole logo
Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb / Mlinarska 35, HR-10000 Zagreb / www.os-ksdjalskog-zg.skole.hr / skola@os-ksdjalskog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju