preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb

 > O školi
O školi

 

Naša škola otvorila je svoja vrata 11. rujna 1961.g. i započela s radom kao Mlinarska škola. Ubrzo nakon toga dobiva ime Sedam sekretara SKOJ-a. Pod tim imenom škola nastavlja djelovati do 1990. godine kada nastupa vrijeme demokratskih promjena i kada dobiva ime književnika Ksavera Šandora Gjalskoga.

Škola je smještena u Mlinarskoj ulici, u blizini Gupčeve zvijezde, u neposrednoj blizini Perivoja srpanjskih žrtava. Okoliš škole pripada povijesnoj urbanoj cjelini koja je temeljem Ministarstva kulture u Zagrebu upisana u Registar kulturnih dobara RH.

U okruženju škole nalazi se približno 4000 m2 zelenih površina, zaštićeno školsko igralište i vanjski prostor za igru i učenje ( Mala šumska škola, s drvenim stolovima i klupama, dječje igralište u neposrednoj blizini ). Dvije učionice imaju izlaz u vrt i učenici ga koriste tijekom nastave i produženog boravka.

Status Europske eko-škole dobili smo 2001. g. i do danas smo ostvarili niz aktivnosti i projekata te 2011.g. dobili ZLATNI STATUS MEĐUNARODNE EKO-ŠKOLE. Ubrzo nakon dobivanja statusa Eko-škole, učiteljica Ljiljana Resner napisala je tekst i glazbu za eko himnu škole, a profesorica Irena Garaj-Pavlić aranžman. Eko himna „Najljepše“ postala je službenom himnom kampanje Grada Zagreba „Moj zeleni Zagreb“. ( Snimljeni spot možete pogledati na našoj web stranici.)

Osim razvijanja ekološke svijesti učenika i odgojnog djelovanja, kojemu se posvećuje velika pažnja, škola kroz raznovrsne izvannastavne aktivnosti i projekte potiče učeničke interese i sposobnosti.

Prednost škole je optimalan broj učenika u razredima ( u prosjeku 20 učenika) što omogućava nastavnicima da se kvalitetno posvete svakom učeniku.

Nastava je organizirana u dvije smjene, ali planiranom dogradnjom škole i gradnjom nove sportske dvorane, škola će ostvariti uvjete za rad u jednoj smjeni.

Učenici se mogu opredijeliti za sljedeće izborne predmete: njemački jezik, informatiku, vjeronauk, blok-flautu i astronomiju. Za učenike od 1. do 3. razreda organizirano je učenje njemačkog jezika kroz izvannastavnu aktivnost koju vodi profesorica njemačkog jezika. Također, u okviru izvannastavnih aktivnosti organizirane su i informatičke radionice za učenike od 1. razreda, a vode ih učiteljice razredne nastave.

Uz redovnu nastavu, organiziran je i rad u produženom boravku za učenike od prvog do trećeg razreda s osnovnim programom i različitim izvannastavnim aktivnostima. Jednom tjedno za učenike u produženom boravku organiziraju se izvannastavne aktivnosti i radionice ( dramska radionica, likovna radionica, kreativna čitaonica, cvjećarska grupa ). Osim toga, dva puta tjedno za učenike u produženom boravku organiziraju se sportske aktivnosti u okviru Sportske univerzalne škole koju vodi profesor tjelesne kulture.

Učenici naše škole puno vremena provode na svježem zraku tijekom cijele godine, u zelenilu koje okružuje našu školu, učeći i igrajući se. Osim što to vrlo pozitivno utječe na njihovo zdravlje, rast i razvoj,  svakodnevni kontakt s prirodom razvija njihov pozitivan odnos prema okolišu.  Različitim sadržajima i projektima kontinuirano nastojimo učenike potaknuti na aktivnosti koje će ih udaljiti od dugotrajnog sjedenja za računalima ( međurazredna sportska natjecanja, projekti, radionice, česti odlasci u muzeje, na kazališne i kino predstave).

 

 

 

 

 

 

 

 

  

PREZENTACIJA O ŠKOLI
CMS za škole logo
Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb / Mlinarska 35, HR-10000 Zagreb / www.os-ksdjalskog-zg.skole.hr / skola@os-ksdjalskog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju