preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti

POSJETI MUZEJIMA NAŠIH UČENIKA

Autor: Mario Keča, 9. 6. 2021.

Naši učenici 2.a razreda bili su vrlo aktivni u posjetima muzejima.

U daljem tekstu pročitajte izvješća s ovih posjeta.

1.Izložba „Hrvatska svijetu“-Meštrovićev paviljon

 

Učenici 2.a razreda OŠ K.Š.Gjalskoga u Zagrebu u ožujku 2021. posjetili su izložbu „Hrvatska svijetu“ postavljenu u Meštrovićevom paviljonu.

 Razgledali su razne umjetnine, autorske nacrte, patente, arhivske dokumente i video zapise te uređaje i naprave nastale prema patentima i idejama zaslužnih pojedinaca.

Riječ je o izložbi nacionalnog značaja čiji je cilj revitalizirati pojedince s naših prostora koji su nesebičnim radom i trudom promijenili svijet na bolje kroz razne discipline stvaranja i izražavanja.

Glavna misao vodilja izložbenog koncepta je stvaranje poveznica izumiteljske i umjetničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. 

                                                     

2. Učenici 2.a razreda OŠ K.Š.Gjalskoga iz Zagreba na 26.Edukativnoj muzejskoj akciji Hrvatskog muzejskog društva

U sklopu 26. Edukativne muzejske akcije (EMA  2021. ) učenici 2.a razreda OŠ K.Š.Gjalskoga iz Zagreba  posjetili su izložbu  Hrvatskog povijesnog muzeja „Mač- nekad davno…“

Interaktivnim pristupom saznali su da je mač, u ne tako dalekim kraljevstvima i kneževinama, bio simbol i osobno naoružanje vitezova, oklopljenih plemića, ratnika na konju koji su s mačem u ruci podčinjavali, ali i štitili druge. Mačem su se stvarala i rušila carstva, krojile granice i oblikovala povijest svijeta.

3. U Galeriji Klovićevi dvori  učenici 2.a razreda OŠ K.Š.Gjalskoga iz Zagreba posjetili su izložbu „Umjetnost slavonskog plemstvavrhunska djela europske baštine".

    Uz zanimljivo vođenje kustosa pogledali su više od 200 umjetnina vezanih uz najznačajnije plemićke obitelji istočne Hrvatske.

Nakon izložbe učenicima je pripremljena  likovna radionica uz vođenje akademske slikarice. Učenici su oslikali štitove prema slikama viđenim na izložbi.

4.  Posjet  učenika 2.a razreda OŠ K.Š.Gjalskoga iz Zagreba Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti povodom stote obljetnice rođenja Ivana Rabuzina

             U sklopu obilježavanja stote obljetnice rođenja našeg glasovitog slikara naive Ivana Rabuzina učenici O.Š.K.Š.Gjalskoga iz Zagreba posjetili su Hrvatski muzej naivne umjetnosti. Uz stručno vodstvo ravnateljice Muzeja upoznali su se s opusom poznatih slikara naive, a s posebnim naglaskom na slike Ivana Rabuzina. Na njegovim su slikama, motivi prirode i sela Hrvatskog zagorja. Najčešće je slikao brijegove, cvijećeoblake i sunce.

          Ivan Rabuzin (27. 3. 1921., Ključ – 18. 12. 2008., Varaždin) izučio je stolarski zanat i završio Majstorski odjel Obrtne škole u Zagrebu 1948. godine. U tom je razdoblju pohađao večernji tečaj crtanja kod Koste Angelija Radovanija. Ta poduka je bila temelj njegove likovne kulture, no Rabuzin ostaje samouki umjetnik koji svijet promatra neopterećen tuđim iskustvom.
        Saznali su da je izuzetno bogat i zanimljiv stvaralački opus Ivana Rabuzina prepoznat  i na svjetskoj razini . Više stotina samostalnih i skupnih izložbi širom svijeta doprinijele su da njegove slike danas krase zidove najuglednijih muzeja, kolekcija i galerija. Rabuzinove motive željeli su i u dalekom Japanu gdje je prema predlošku njegove slike japanski Institut za tekstil izradio veliko kazališno platno za kazalište Takarazuka u Tokyu i veliku zidnu tapiseriju za predavaonicu Muzeja moderne umjetnosti u Urawi. Poznat je i po tome što je ručno  oslikao poznati Rosenthal porculan.

           Dječaci, koji se u slobodno vrijeme bave nogometom, iznenadili su se da je upravo Ivan Rabuzin osmislio prijelazni pokal za pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa, popularno nazvan "Rabuzinovo sunce" i da ga je Dinamo, upravo na dan njihova posjeta Muzeju, i osvojio!

         Na satu likovne kulture učenici su slikali  Rabuzinove slike koje su im se najviše svidjele.

Obilježava se stota obljetnica rođenja našega glasovitog slikara naive Ivana Rabuzina.

Izložba Hrvatskog povijesnog muzeja 'Mač – jednom davno...'

U ne tako dalekim kraljevstvima i kneževinama mač je zložba traje od 18. svibnja do 18. srpnja u Galeriji Klovićevi dvori (podrum)
CMS za škole logo
Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb / Mlinarska 35, HR-10000 Zagreb / www.os-ksdjalskog-zg.skole.hr / skola@os-ksdjalskog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju