preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb

 > KNJIŽNICA
vijesti

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA

Autor: Kristina Darmopil, 6. 11. 2020. 11:31

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, naši učenici predmetne nastave priključili su se Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je planetu Zemlji, s motom Razlistaj se! U skladu s tim, naziv Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2020. godine je Istraživači planeta Z.

Pobjednik Nacionalnog kviza za poticanje čitanja na razini naše škole je Nino Sarta, učenik 8.b razreda.

S obzirom na epidemiološku situaciju, završna svečanost planirana za 13. 11. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici neće se održati, no izvlačenje dobitnika nagrada snimit će se i objaviti na stranici Nacionalnog kviza istog dana, 13. 11. 2020.

Nini želimo puno sreće da bude među nagrađenim kvizašima, a ostale pozivamo da i dalje sudjeluju na objavljenim natječajima i igrama!

 [više]

VIRTUALNA KNJIŽNICA OŠ K.Š. GJALSKOGA

Autor: Kristina Darmopil, 12. 5. 2020. 14:03

Dragi učenici i poštovani roditelji, 

 

tijekom nastave na daljinu možete nas pratiti na stranici:  

VIRUTALNA KNJIŽNICA OŠ K.Š. GJALSKOGA ZAGREB

 

Uživajte u virtualnim sadržajima,

Kristina Darmopil, knjižničarka

knjiznicagjalski@gmail.com

 [više]

KORISNI DIGITALNI SADRŽAJI

Autor: Kristina Darmopil, 17. 3. 2020. 11:25

Poštovani učitelji i roditelji,

dragi učenici,

kako bismo si olakšali pripremu i praćenje nastave na daljinu te omogućili lakšu dostupnost i protok materijala, preporučamo korištenje priručne zbirke digitalnih sadržaja. Na jednom su mjestu okupljene poveznice na korisne digitalne sadržaje, usluge i alate koji vam mogu pomoći u organizaciji i održavanju nastave na daljinu.

Zbirka će se svakodnevno nadopunjavati s novim korisnim sadržajima, a pozivaju se i svi nastavnici da dijele svoje materijale, korisne linkove i sl. kako bismo si međusobno pomogli.

Sretno svima!

Ukoliko trebate pomoć oko kreiranja i prilagođavanja digitalnih sadržaja, korištenja sustava i aplikacija, slobodno se javite knjižničarki (kristina.darmopil@skole.hr; knjiznicagjalski@gmail.com). 

 

  

 

 

 

Slikovni rezultat za ZAGREBAČKA DIGITALNA BAŠTINA 

 

 

Slikovni rezultat za SCREEN RECORDIN


 

 [više]

Dan ružičastih majica u knjižnici Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Darmopil, 27. 2. 2020. 17:15

U srijedu 26. veljače obilježili smo Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv međuvršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. 

2017. godine od strane hrvatskog Sabora proglašen je kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

Više o tome kako se knjižnica uključila u obilježavanje ovog dana, može se vidjeti u nastavku (pod više).

 [više]

2. b razred na radionici "Gradovi hrane-gradovi budućnosti" u suradnji s udrugom Zeleni klik i projektom Zelena abeceda

Autor: Kristina Darmopil, 3. 2. 2020. 16:37

28. siječnja učenici 2.b razreda posjetili su Dječju knjižnicu M2 te sudjelovali na radionici Gradovi hrane-gradovi budućnosti. Radionica je organizirana u suradnji s udrugom Zeleni klik i projektom Zelena abeceda. 

Prije same radionice, naši vrijedni učenici dobili su zadatak pripremiti plakat o jednoj ugroženoj biljnoj vrsti iz našeg podneblja i prezentirati ga na početku radionice u nekoliko minuta. 

Učenici su izabrali visibabu te vrlo vješto predstavili mnogima najdražu vjesnicu proljeća.

  

Nakon predstavljanja svog plakata, učenici su imali priliku razgvarati o tome što je hrana, kakva sve hrana postoji, kakvi su sastavi obrađene hrane i sl. Vrlo zanimljiv dio radionice bila je degustacija svježeg voća i povrća u kojoj su učenici posebno uživali. Osobito zanimljivo bilo je vidjeti učenike kako sa smješkom jedu povrće koje inače "ne vole".

Na kraju radionice uslijedio je praktični dio sadnje malih vrtova pročišćivača zraka koje su učenici ponijeli svoju učionicu.

Zahvaljujemo knjižnici M2 te udruzi Zeleni klik na mogućnosti sudjelovanja u radionici.

 [više]

  

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE U ŠK. GOD. 2020./2021.

 

U školskoj godini 2020./2021., knjižnica radi u smjeni s predmetnom nastavom.

 

Knjižničarka: Kristina Darmopil, mag. ped. i bibl.


Korisni linkovi

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 2. 2014.

Ukupno: 121367
Ovaj tjedan: 104
CMS za škole logo
Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb / Mlinarska 35, HR-10000 Zagreb / www.os-ksdjalskog-zg.skole.hr / skola@os-ksdjalskog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju